You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
134929

No maija vidus Madonas slimnīcā darbu uzsāks uztura speciāliste Larisa Vudsa
24.04.2025


 

  

Kādos gadījumos var palīdzēt uztura speciālists

 

  • Vecumam un dzīvesveidam pielāgotu veselīga un sabalansēta uztura pamatprincipu izveides nepieciešamība.  
  • Svara korekcijai - gan svara samazināšanai, gan palielināšanai.
  • Atveseļošanās periodā pēc operācijām.
  • Ēšanas traucējumu: anoreksijas, bulīmijas, kompulsīvas ēšanas gadījumos.
  • Individuāli ar uzturu saistīti jautājumi un izaicinājumi.
  • Uztura rekomendācijas jauniešiem.
  • Uztura plāna izveide pirms grūtniecības un tās laikā.
  • Uzturs menopauzes laikā.
  • Uztura pielāgošana senioru vecumposmam.
  • Atbalsts diabēta pacientiem (cukura diabēta gadījumā).
  • Sirds un asinsvadu slimību gadījumos (koronārā sirds slimība, hipertensija).
  • Uzturs locītavu slimību gadījumos.
  • Vairogdziedzera darbības traucējumu situācijās.
  • Gremošanas sistēmas saslimšanas (kuņģa, zarnu, aizkuņģa dziedzera, barības vada, nieru, aknu u.c. orgānu veselība) gadījumos.
  • Atbalstoša uztura izstrāde onkoloģisku slimību laikā.
  • Uztura pielāgošana alerģiju un pārtikas nepanesības gadījumos.

 

Uztura speciālista konsultācija ir visaptverošs process, kas ietver:

Anamnēzes ievākšanu: speciālists izzina pacienta ķermeņa svara vēsturi, ēšanas paradumus, fizisko aktivitāti un dzīvesveidu.

 

Veselības stāvokļa izvērtēšanu: kā nepieciešamību iesakot veikt asins analīzes, lai novērtētu veselības rādītājus, piemēram, pilnu asinsainu, aknu un nieru darbību, glikozes līmeni, lipīdu profilu, vairogdziedzera hormonus, kā arī vitamīnu un minerālvielu līmeni.

 

Antropometrisko mērījumu veikšanu: nosakot svaru, auguma garumu, ķermeņa masas indeksu (ĶMI), vidukļa un gurnu attiecību, kā arī, ja nepieciešams, veicot bioimpedances analīzi, lai noteiktu ķermeņa sastāvu, tostarp tauku un muskuļu masu.

 

Uztura analīzi: detalizēti izvērtējot pacienta ikdienas ēdienkarti, lai identificētu iespējamās nepilnības vai kļūdas uzturā.

 

Enerģijas patēriņa aprēķinu: Nosakot individuāli nepieciešamo dienas kaloriju daudzumu, ņemot vērā pacienta mērķus un veselības stāvokli.

 

Uztura plāna izstrādi: Balstoties uz iegūtajiem datiem, speciālists sniedz personalizētus uztura ieteikumus un, ja nepieciešams, izstrādā individuālu ēdienkarti, lai veicinātu veselības uzlabošanos un mērķu sasniegšanu. 

Lai maksimāli efektīvi izmantotu uztura speciālista konsultāciju, ieteicams sagatavot

 

Svara vēsturi: ja iespējams, sagatavojiet informāciju par ķermeņa svara izmaiņām dzīves laikā, iepriekšējiem mēģinājumiem to koriģēt, kā arī par jūsu fiziskās aktivitātes līmeni.

 

Medicīniskos dokumentus: konsultācijā uzrādot  veikto izmeklējumu rezultātus, kas saistīti ar jūsu veselības stāvokli, piemēram, asins analīzes, ultrasonogrāfijas vai datortomogrāfijas slēdzienus. Ja jums ir noteiktas diagnozes, piemēram, celiakija, cukura diabēts, pārtikas alerģijas vai gremošanas trakta saslimšanas, svarīgi nodrošināt dokumentāciju, kas to apstiprina.

 

Uztura dienasgrāmatu: vismaz trīs dienas pirms vizītes pierakstiet visu, ko ēdat un dzerat, iekļaujot ēdienreižu laikus un porciju lielumus. Šī informācija palīdzēs speciālistam izvērtēt jūsu ēšanas paradumus un sniegt precīzākus ieteikumus.

 

 




      Atpakaļ